BUG‘DOY (TRITICUM AESTIVUM) DONINING KIMYOVIY TARKIBI, BIOAKTIV MODDALARI (ADABIYOTLAR SHARHI) - D.T. Hasanova,; D.O.Turg`unova, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqolada  bug‘doy  (Triticum  aestivum)  o‘simligi donining  kimyoviy  tarkibi,  uning  asosiy  bioaktiv  birikmalari  (alkilrezorsinollar, tokoferollar,  fenol  kislotalar  va  fitosterollar)  xossalari  batafsil  tahlil  qilindi. Xomashyoni chuqur qayta ishlash jarayonida, xususan, bug‘doy murtagi va kepagidan faol moddalarni maksimal darajada ajratib olish uchun an'anaviy (Sokslet apparati) va  zamonaviy  (ultratovushli  kavitatsiya,  superkritik  CO2)  ekstraksiya  usullarining mexanizmlari qiyosiy o‘rganildi. Shuningdek, olingan ekstraktlarni yuqori samarali suyuqlik  xromatografiyasi  (HPLC)  va  gaz  xromatografiyasi  (GC)  usullarida  tahlil qilish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan bo‘lib, kelajakda bug‘doy endospermi asosida innovatsion shifobaxsh tovarlar olish istiqbollari belgilangan.