MAKTABDAGI ZO‘RAVONLIK HOLATLARINING O‘QUVCHILAR RUHIYATIGA TA’SIRI - Paluanatdinova Aynura Ziuatdinovna; Bekturganova Raygul Omirbaevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа:  Ushbu  maqolada  maktabdagi  zo‘ravonlik  holatlarining o‘quvchilar  ruhiyatiga  ta’siri  hamda  uning  psixologik  oqibatlari  tahlil  qilingan. Zo‘ravonlikning  jismoniy,  ruhiy  va  ijtimoiy  shakllari,  ularning  bolalar  emotsional holati, o‘ziga ishonchi va ijtimoiy moslashuviga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri yoritilgan. Shuningdek,  zo‘ravonlikka  uchragan  o‘quvchilarda  kuzatiladigan  psixologik o‘zgarishlar,  stress,  xavotir,  tushkunlik va  agressivlik holatlari  haqida  ilmiy-amaliy ma’lumotlar  berilgan.  Maqolada  maktab  psixologi,  pedagoglar  va  ota-onalarning hamkorligida zo‘ravonlikning oldini olish, sog‘lom psixologik muhit yaratish hamda profilaktik ishlarni tashkil etishning ahamiyati ta’kidlangan.