AMINAKISLOTALARNING ODAM ORGANIZIMIDAGI VAZIFASI - Jurayev Bahodir Bobur oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada aminokislotalarning inson organizmidagi o‘rni, ularning biologik funksiyalari va metabolik jarayonlardagi ahamiyati har tomonlama tahlil qilinadi. Aminokislotalar nafaqat oqsillarning qurilish materiali, balki gormonlar, neyromediatorlar va fermentlar sintezida qatnashuvchi faol birikmalardir. Maqolada almashinadigan va almashinmaydigan aminokislotalarning farqlari, ularning immun tizimini  mustahkamlash,  mushak  to‘qimalarini  tiklash  va  energiya  almashinuvidagi o‘ziga  xos  vazifalari  yoritilgan.  Shuningdek,  organizmda  aminokislotalar yetishmovchiligi yoki disbalansi keltirib chiqaradigan patologik holatlar va ularning oldini olish omillari muhokama qilinadi.