MAKTABDA EMOTSIONAL ZO‘RAVONLIKNI ERTA ANIQLASH VA PROFILAKTIK ISHLAR MAZMUNI - Abduraimova Sitora Bobir qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа:  Ushbu  maqolada  maktab  muhitida  uchraydigan  emotsional zo‘ravonlikning  psixologik  xususiyatlari,  uning  kelib  chiqish  sabablari  hamda o‘quvchi  shaxsining  ruhiy  rivojlanishiga  ko‘rsatadigan  salbiy  ta’siri  tahlil  qilingan. Shuningdek, emotsional zo‘ravonlikning kamsitish, tahqirlash, mensimaslik, qo‘rqitish va psixologik bosim kabi shakllari yoritilib, bunday holatlarning o‘quvchilarda xavotir, tushkunlik,  o‘ziga  ishonchsizlik  va  ijtimoiy  moslashuv  muammolarini  keltirib chiqarishi  asoslab  berilgan.  Maqolada  emotsional  zo‘ravonlikni  erta  aniqlashning psixologik mezonlari, profilaktik ishlarning samarali usullari hamda maktab psixologi, pedagog  va  ota-onalar  hamkorligining  ahamiyati  ochib  berilgan.  Shu  bilan  birga, sog‘lom  psixologik  muhit  yaratish  va  o‘quvchilarning  ruhiy  salomatligini  himoya qilishning muhim jihatlari ilmiy-amaliy asosda bayon etilgan.