FALSAFIY TAFAKKUR TARAQQIYOTI BOSQICHLARI: G‘ARB FALSAFASI - Sherxanov Sultonmurod Davronboy o‘g‘li,; Abduraxmonova Durdona Qodirjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNATATSIYA Ushbu maqolada qadimgi Yunon-Rim falsafasining shakllanishi va rivojlanish bosqichlari, uning Sharq mamlakatlari bilan o‘zaro aloqalari yoritiladi. Xususan, “Ipak yo‘li” orqali yuzaga kelgan madaniy va ilmiy almashinuv natijasida Sharq va G‘arb tafakkuri o‘zaro boyib borgani tahlil qilinadi. Qadimgi yunon faylasuflarining tabiat, borliq va inson kelib chiqishi haqidagi qarashlari, ularning ilm-fan rivojiga qo‘shgan hissasi  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek,  Anaksimandr,  Anaksimen,  Geraklit  kabi mutafakkirlarning  falsafiy  g‘oyalari  asosida  ilk  ilmiy  qarashlarning  yuzaga  kelishi ochib  beriladi.  Maqolada  Sharq  allomalari  merosining  Yevropa  Uyg‘onish  davriga ta’siri ham alohida ta’kidlanadi.