O‘ZBEKISTON HUDUDIDAGI QADIMGI SHAHARLAR: XORAZM BAQTRIYA, SUG‘DIYONA. - Xabibillayev Baxodir Asatilla o’g’li,; Abdurahmonova Durdona Qodirjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  Oʻzbekiston  hududidagi  eng  qadimgi sivilizatsiya  markazlari  hisoblangan  Xorazm,  Baqtriya  hamda  Soʻgʻdiyonaning shakllanishi, taraqqiyoti va tarixiy ahamiyati yoritilgan. Ushbu hududlarda qadimiy shaharlarning paydo boʻlishi, hunarmandchilik, savdo-sotiq, sugʻorma dehqonchilik va madaniy aloqalarning rivojlanish jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, Buyuk Ipak yoʻlining mazkur hududlar taraqqiyotidagi oʻrni hamda arxeologik topilmalar asosida qadimgi shahar madaniyatining oʻziga xos jihatlari ochib berilgan. Maqola qadimgi davlatlar va shaharlar tarixini oʻrganishda muhim ilmiy manba sifatida xizmat qiladi.