QON OʻRNINI BOSUVCHI SUYUQLIKLAR. - Xojiyev Azimjon Axmedovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Qon oʻrnini bosuvchi suyuqliklar, infuzion vositalar — davolash maqsadida qon yoki plazma oʻrniga ishlatiladigan vositalar; shok holatida, koʻp qon yoʻqotganda, kamqonlik, yiringli septik kasalliklarda, kuyganda va boshqalarda qoʻllanadi.  Taʼsir etishiga  koʻra  gemodinamik  (shokka  qarshi),  dezintoksikatsion  va  parenteral  qon oʻrnini bosuvchi suyuqliklar ajratiladi. Shokka  qarshi  preparatlarga  dekstran  asosidagi  oʻrta  molekulali  poliglyukin, polifer,  poliglyusol,  makrodeks,  intradeks,  dekstran,  plazmodeks,  xemodeks  va boshqa,  shuningdek,  quyi  molekulali  reopoliglyukin,  reoglyuman,  reomakrodeks, lomodeks, dekstran-40, gemodeks; jelatina preparatlari — jelatinol, gemojel, jelofuzin, plazmojel;  gidrooksietilkraxmal  asosidagi  preparatlar  —  oksiamal,  volekam, plazmosteril,  voleks,  6—XES;  polietilen  glikol  asosidagi  polioksidinlar  ishlatiladi. Dezintoksikatsion  (organizmni  zaharli  moddalardan  tozalovchi  preparatlar)  taʼsir etuvchilarga  quyi  molekulali  polivinil-pirrolidon  asosidagi  preparatlar,  asosan, gemodez, neogemodez, periston-N, subtozan, plazmozan, komidon va hokazo kiradi. Ular har xil zaharli moddalar bilan kompleks birikmalar hosil qiladi va siydik orqali organizmdan  chiqib  ketadi.  Parenteral  ovqatlantirishda  (ovqat  sifatida)  oqsil mahsulotlari  (plazma,  albumin),  shuningdek,  oqsil  gidrolizatlari  (kazein  gidrolizati, gidrolizin,  aminopeptid,  fibrinosol  va  boshqalar)  qoʻllanadi.  Yogʻli  emulsiyalar (infuzolipol,  intralipid,  lipifizian,  lipofundin,  lipozin,  infonutrol,  fatgen)  ham parenteral  ovqatlantirish  va  organizmning  quvvatini  oshirish  uchun  ishlatiladi. Kompleks  taʼsir  koʻrsatuvchi,  shuningdek,  kislorod  tashish  faoliyatiga  ega,  suv-tuz hamda  kis-lota-ishqor  muvozanatini boshqaruvchi  qon  oʻrnini  bosuvchi  suyuqliklar ham mavjud.