AVIATSIYA VA AVTOMOBILSOZLIKDA QO‘LLANILADIGAN ZAMONAVIY KONSTRUKSION MATERIALLAR: TASNIF VA QIYOSIY BAHOLASH - Norboboyev Sardor,; Abduraxmonova Shoxidaxon Abduqodirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  ushbu  mavzu  aviatsiya  va  avtomobilsozlik  sanoatida qoʻllanilayotgan  zamonaviy  konstruksiyalar,  ularning  tarkibi,  xususiyatlari  va qoʻllanish sohalarini oʻrganishga bagʻishlangan. Hozirgi kunda texnologiyalarning tez rivojlanishi  tufayli  transport  vositalariga  yuqori  talablar  qoʻyilmoqda.  Xususan, transportning  yengil,  mustahkam,  xavfsiz,  tejamkor  va  ekologik  talablarga  javob berishi muhim ahamiyat kasb etmoqda. Shu sababli aviatsiya va avtomobilsozlikda yangi konstruktiv materiallar va zamonaviy texnologiyalar keng joriy qilinmoqda. Aviatsiya sanoatida samolyotlar, vertolyotlar va boshqa uchuvchi qurilmalarni ishlab chiqarishda alyuminiy qotishmalari, titan, kompozit materiallar hamda uglerod tolali  materiallardan  foydalanish  keng  tarqalgan.  Bunday  materiallarning  asosiy afzalligi  ularning  yengil  vaznga  ega  boʻlishi  bilan  birga  yuqori  mustahkamlik  va korroziyaga  chidamlilik  xususiyatlariga  egaligidir.  Zamonaviy  samolyot konstruksiyalarida kompozit materiallarning ulushi yil sayin ortib bormoqda. Bu esa samolyot vaznini kamaytirib, yonilgʻi sarfini qisqartirish va parvoz samaradorligini oshirish imkonini beradi.