AGTR1 ГЕНИ A1166C ПОЛИМОРФИЗМИНИНГ КАРДИОРЕНАЛ СИНДРОМДА БУЙРАК ШИКАСТЛАНИШИ ВА ИНТРАРЕНАЛ ГЕМОДИНАМИКА БУЗИЛИШЛАРИНИ ПРОГНОЗЛАШДАГИ АҲАМИЯТИ - Рахимова Гулсум Пўлатбоевна,; Жаббаров Озимбай Отаханович, (TADQIQOTLAR, 2026)
Мақолада юрак ишемик касаллиги ва сурункали юрак етишмовчилиги фонида сурункали буйрак касаллиги ривожланиши билан кечувчи кардиоренал синдромда AGTR1 гени A1166C полиморфизмининг клиник-патогенетик ва прогностик аҳамияти ёритилди. Асосий урғу генетик омилга, яъни ангиотензин II 1-тип рецепторини кодловчи AGTR1 генининг A1166C вариантига қаратилди. Ушбу полиморфизм ренин-ангиотензин-альдостерон тизими фаоллиги, ангиотензин II рецептор сигнализацияси, интраренал вазоконстрикция, альдостеронга боғлиқ натрий-сув ушланиши, эндотелиал дисфункция ва фиброз жараёнлари орқали кардиоренал синдром ривожланишини кучайтирувчи генетик модификатор сифатида баҳоланди. Тадқиқотда 95 нафар бемор таҳлил қилинди: 1-гуруҳга юрак ишемик касаллиги ва сурункали юрак етишмовчилиги мавжуд, аммо сурункали буйрак касаллиги ривожланмаган 47 нафар бемор, 2-гуруҳга юрак ишемик касаллиги, сурункали юрак етишмовчилиги ва сурункали буйрак касаллиги ривожланган 48 нафар бемор киритилди. Назорат гуруҳини 93 нафар амалий соғлом шахс ташкил этди. Беморларда AGTR1 A1166C генотиплари, креатинин, мочевина, цистатин C, микроальбуминурия, NT-proBNP, ҳисобланган коптокчалар фильтрация тезлиги, эхокардиографик кўрсаткичлар ва буйрак Doppler параметрлари баҳоланди. C аллели ташувчиларида интраренал резистентлик индекси ва пульсацион индекснинг ортиши, диастолик оқим тезлигининг пасайиши, микроальбуминурия ва цистатин C даражаларининг юқорилиги AGTR1 A1166C полиморфизмини кардиоренал хавфни прогнозлашда муҳим генетик маркер сифатида кўриб чиқиш имконини беради.