ИС ГАЗИНИНГ СУРУНКАЛИ ТАЪСИРИДА ОШҚОЗОН ШИЛЛИҚ ҚАВАТИДАГИ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАР ТАҲЛИЛИ - Хасанова Дилноза Ахроровна; Ходжиев Фарход Ботирович (TADQIQOTLAR, 2026)
Ушбу мақолада ис гaзи (углерод оксиди — CO) нинг сурункали таъсири натижасида ошқозон шиллиқ қаватида юзага келадиган морфологик ўзгаришлар таҳлил  қилинди.  Экспериментал  тадқиқотлар  асосида  шиллиқ  қават эпителийсидаги  дегенератив  жараёнлар,  қон  томирлардаги  микроциркулятор бузилишлар,  яллиғланиш  инфильтрацияси  ва  без  аппаратидаги  деструктив ўзгаришлар ўрганилди. Шунингдек, гипоксиянинг ошқозон тўқималарига таъсир механизми ва оксидловчи стресснинг роли ёритилди. Тадқиқот натижалари ис газининг  узоқ  муддатли  таъсири  ошқозон  шиллиқ  қаватида  атрофик  ва дистрофик ўзгаришларни келтириб чиқаришини кўрсатди. Мазкур ўзгаришлар кейинчалик функционал бузилишлар ва гастропатиялар ривожланишига сабаб бўлиши мумкин.