RAQAMLI TA’LIM MUHITIDA O‘QUVCHILARNING TANQIDIY FIKRLASHINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Abdimalikova Noila To‘laboy qizi,; Abdurasulova Mahfuza Kuzimurot qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada sun’iy intellekt (AI), neyrotarmoqlar va ChatGPT kabi generativ texnologiyalar jadal rivojlanayotgan davrda o‘quvchilarning tanqidiy  fikrlash  qobiliyatlarini  shakllantirish  muammolari  tahlil  qilinadi.  Tayyor ma’lumotlar  oqimi  va  intellektual  dangasalik  (cognitive  laziness)  kabi  pedagogik-psixologik  xavflar  o‘rganilib,  ularni  bartaraf  etish  mexanizmlari  taklif  etiladi. Tadqiqotda  o‘quvchilarning  axborotni  filtrlash,  mustaqil  tahlil  qilish,  manbalar validatsiyasini tekshirish va kognitiv mustaqilligini oshirishga qaratilgan metodologik yondashuvlar yoritilgan.