DIQQAT DARAJASINI O‘LCHASHDA QO‘LLANILADIGAN PSIXOLOGIK TESTLAR VA ULARNING AFZALLIKLARI - Jiyranova Etibor Alijanovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  ishda  diqqat  darajasini  o‘lchashda  qo‘llaniladigan  psixologik  testlar, ularning turlari va amaliy ahamiyati yoritiladi. Diqqat insonning kognitiv jarayonlarida muhim o‘rin tutib, o‘quv faoliyati, mehnat samaradorligi va shaxsning umumiy psixik holatini  belgilovchi  asosiy  omillardan  biri  hisoblanadi.  Maqolada  Shulte  jadvali, Bourdon testi, Toulouse–Pieron testi, “Korrektur test” kabi metodikalar tahlil qilinib, ularning  afzalliklari  va  qo‘llanilish  sohalari  ko‘rsatib  beriladi.  Shuningdek,  ushbu testlarning bolalar va kattalarda diqqatni baholashdagi ishonchliligi va qulayligi haqida xulosalar beriladi.