O‘ZBEKISTON HUDUDIDA UCHRAYDIGAN ILONLAR TURLARINING BIOEKOLOGIK XUSUSIYATLARI, TARQALISH QONUNIYATLARI VA INSON HAYOTIDAGI AMALIY AHAMIYATI - Zokirova Gulnora,; Komilova Mohigul,; Olimova Xurshida, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tezisda O‘zbekiston hududida uchraydigan ilon turlarining bioekologik xususiyatlari,  ularning  yashash  muhiti,  etologiyasi  ,  tarqalish  qonuniyatlari  hamda inson hayotidagi amaliy ahamiyati yoritilgan. Respublikamiz hududining cho‘l, adir, tog‘ oldi va tog‘ mintaqalaridan iboratligi sudralib yuruvchilar, xususan ilonlarning turli  ekologik  guruhlari  shakllanishiga  imkon  yaratgan.  Tadqiqotda  ilonlarning oziqlanishi, reproduktiv jarayoni , mavsumiy faolligi, geografik tarqalishi va tibbiyot hamda  qishloq  xo‘jaligidagi  ahamiyati  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  ayrim  turlarni muhofaza qilish zarurati ham asoslab berilgan.