O'SMIRLARDA DIQQATNING YOSH VA JINS XUSUSIYATLARI - Dexkanova Marg'uba Erkinovna,; Isroilova Shohida Islomjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  o'smirlarda  diqqatning  yosh  va  jinsga  oid xususiyatlarini o'rganishga bag'ishlangan. Tadqiqotda 12-17 yoshli o'smirlar ishtirok etib,  ularning  diqqat  barqarorligi,  hajmi  va  taqsimlanishini  baholash  uchun psixodiagnostik  metodikalar  qo'llanilgan.  Natijalar  diqqatning  ayrim  parametrlarida yoshga bog'liq sezilarli o'zgarishlar mavjudligini ko'rsatdi. Shuningdek, o'g'il va qiz bolalar  o'rtasida  diqqatning  ayrim  turlari  bo'yicha  farqlar  aniqlandi.  Olingan ma'lumotlar  o'smirlarning  kognitiv  rivojlanishini  tushunish  va  ta'lim  jarayonini optimallashtirish uchun muhim ahamiyatga ega.