PAST BAHOLAR BOLAGA QANDAY PSIXOLOGIK TA’SIR QILADI? - Qo`shnazarova Surayyo Qudrat qizi; Qalandarova Tursunoy Razakberganovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya              Ushbu maqolada maktab yoshidagi o‘quvchilarga past baholarning psixologik ta’siri tahlil qilingan. Baholash jarayoni nafaqat o‘quvchilarning bilim darajasini, balki ularning emotsional holati, o‘ziga bo‘lgan ishonchi va o‘qishga motivatsiyasiga ham sezilarli ta’sir ko‘rsatishi mumkinligi yoritilgan. Maqolada A. Bandura, E. Deci va R. Ryan hamda J. Bowlby kabi olimlarning psixologik nazariyalariga tayangan holda, past baholarning bola psixikasiga ta’siri ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Shuningdek, past baholarni to‘g‘ri talqin qilish va pedagogik yondashuv orqali salbiy oqibatlarni kamaytirish  yo‘llari  ko‘rib  chiqilgan.  Maqola  maktab  psixologlari, o‘qituvchilar  va ota-onalar uchun amaliy ahamiyatga ega.