RAQAMLI ASR O‘SMIRLARI: GADJETGA QARAMLIKNI PSIXOLOGIK KORREKSIYA QILISH YO‘LLARI - Egamova Dilnoza Davronbekovna; Qodirova Iroda Erkinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim muhitida o‘smirlar o‘rtasida keng tarqalgan "gadjetga  qaramlik"  (nomofobiya  va  internet-addiksiya)  muammosi  va  uning psixologik  oqibatlari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotning  maqsadi  —  raqamli texnologiyalardan  noto‘g‘ri  foydalanish  oqibatida  yuzaga  keladigan  psixologik  va xulq-atvorli  buzilishlarni  aniqlash  hamda  ularni  maktab  psixologi  tomonidan korreksiya  qilishning  samarali  mexanizmlarini  ishlab  chiqishdan  iborat.Maqolada gadjetga  qaramlikning  shakllanish  omillari  (ijtimoiy-psixologik,  fiziologik  va pedagogik) o‘rganilib, o‘smirlar ruhiyatiga ta’siri yoritib berilgan. Shuningdek, muallif tomonidan  maktab  sharoitida  o‘quvchilar,  o‘qituvchilar  va  ota-onalar  bilan  olib boriladigan  psixoprofilaktik  ishlar  dasturi  taklif  etiladi.  Amaliy  qismda  raqamli gigiyena  va  muqobil  faoliyat  turlarini  shakllantirish  bo‘yicha  aniq  tavsiyalar keltirilgan.  Tadqiqot  natijalari  maktab  psixologlari  va  pedagoglar  uchun  amaliy qo‘llanma sifatida xizmat qiladi.