O‘QUVCHILAR XULQINING VIRTUAL VA REAL HAYOTDAGI FARQLI TOMONLARINING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Qobilova Zarifa Chori qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarning virtual va real hayotdagi xulq-atvori  o‘rtasidagi  farqlarning  psixologik  asoslari  tahlil  qilinadi.  Axborot texnologiyalari va ijtimoiy tarmoqlarning keng rivojlanishi natijasida o‘quvchilarning muloqot  qilish  uslubi,  hissiy  holati,  o‘zini  namoyon  etishi  hamda  ijtimoiy munosabatlarida muayyan o‘zgarishlar yuzaga kelmoqda. Maqolada virtual muhitning o‘quvchilar shaxsiga ta’siri, internetdagi erkinlik hissi, anonimlik omili, emotsional holat va ijtimoiy  moslashuv jarayonlari psixologik jihatdan yoritilgan. Shuningdek, real  hayotdagi  va  virtual  muhitdagi  xulqiy  tafovutlarning  kelib  chiqish  sabablari, ularning  o‘quvchilar  ruhiy  rivojlanishiga  ta’siri  hamda  profilaktik  va  korreksion yondashuvlar  haqida  fikr  yuritiladi.  Tadqiqot  natijalari  virtual  muhitdan  oqilona foydalanish va o‘quvchilarda sog‘lom internet madaniyatini shakllantirish muhimligini ko‘rsatadi.