KASBGA YO‘NALTIRISH TRENINGLARINING O‘QUVCHILARNI KASB TANLASHDAGI SAMARADORLIGI - Axmatqulova Muqaddas Murodovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kasbga yo‘naltirish treninglarining o‘quvchilar faoliyatidagi ahamiyati va samaradorligi psixologik-pedagogik jihatdan tahlil qilinadi. O‘quvchilarning  qiziqishi,  qobiliyati,  individual  xususiyatlari  hamda  kasbiy moyilligini  aniqlashda  trening  mashg‘ulotlarining  o‘rni  yoritilgan.  Shuningdek, interaktiv metodlar, psixologik testlar, guruhiy mashqlar va motivatsion treninglarning o‘quvchilarning kasb tanlash jarayoniga ta’siri haqida fikr yuritiladi. Maqolada kasbga yo‘naltirish  treninglari  orqali  o‘quvchilarda  mustaqil  fikrlash,  o‘z  imkoniyatlarini baholash,  kasbiy  maqsadni  belgilash  va  kelajak  faoliyatiga  ongli  yondashuv ko‘nikmalarini  shakllantirish  masalalari  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  kasbga yo‘naltirish treninglari o‘quvchilarning kasbiy qiziqishini oshirish, ularning psixologik tayyorgarligini  mustahkamlash  hamda  to‘g‘ri  kasb  tanlashiga  samarali  yordam berishini ko‘rsatadi.