IJTIMOIY TARMOQQA QARAM BO‘LIB BORAYOTGAN YOSHLAR — JAMIYAT KELAJAGI UCHUN JIDDIY XAVF - Rajabova Aziza Sayfullayevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  maqolada  bugungi  kunda  yoshlar  orasida  keng  tarqalib  borayotgan ijtimoiy  tarmoqlarga  qaramlik  muammosi,  uning  psixologik,  ma’naviy  va  ijtimoiy oqibatlari  tahlil  qilingan.  Ijtimoiy  tarmoqlardan  me’yoridan  ortiq  foydalanish yoshlarning ruhiy holati, dunyoqarashi, ta’lim sifati hamda oilaviy munosabatlariga salbiy  ta’sir  ko‘rsatishi  yoritilgan.  Shuningdek,  virtual  muloqotning  real  hayotdagi ijtimoiy faollikni kamaytirishi, yoshlarning vaqtni samarasiz sarflashiga olib kelishi va ularda befarqlik, tushkunlik hamda qaramlik holatlarini yuzaga keltirishi haqida fikr yuritilgan. Maqolada ushbu muammoning oldini olish yo‘llari, ota-onalar, pedagoglar va  psixologlarning  vazifalari  ham  ko‘rsatib  o‘tilgan.  Yoshlarni  sog‘lom  turmush tarziga  yo‘naltirish,  ularning  bo‘sh  vaqtini  mazmunli  tashkil  etish  hamda  axborot madaniyatini  shakllantirish  jamiyat  taraqqiyoti  uchun  muhim  omil  ekanligi ta’kidlangan.