YOSH VOLEYBOLCHILARNING PORTLOVCHI KUCHI VA SAKRASH ISHLARINI RIVOJLANTIRISHDA IRSIY (GENETIK) NING O'RNI - J.T.O’razboyev (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya  (O'zbek  tilida).Ushbu    maqolada  yosh  voleybolchilarning professional o'sishida eng muhim jismoniy sifatlar hisoblangan portlovchi va vertikal sakrashni  kuchaytirishda  irsiy  (genetik)  determinantlarning  roli  tahlil  bo'yicha. Hisobotda sportning mushak tolalari tarkibi (tez qisqaruvchi gliktik tolalar) va sport genetikasi  (  ACTN3  va  ACE  genlari  polimorfizmi)  kabi  endogenning  mashg'ulot yuklamalariga  moslashish  bo'yicha  ko'rsatkichlarga  ta'siri  ilmiy  asoslangan  asoslab berilgan. , genetik potensialni mumkin bo'lgan holda individual mashg'ulot dasturlarini rejalashtirish va seleksiyani nazorat qilish masalalari yoritilgan. Maqola tuzatishlari voleybol bo'yicha trener-seleksionerlar va sport fiziologlari uchun amaliy tavsiyalar majmuasi bo'lib xizmat qiladi.