NEYRON TARMOG‘I YORDAMIDA KT TASVIRLARIDAN O‘PKADAGI TUGUNLARNI (SHISHLARNI YOKI O‘SMALARNI) ANIQLASH - Jumaboyeva Shohina Po‘lat qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘pka  saratoni  dunyo  bo‘yicha  eng  xavfli  kasalliklardan  biri  hisoblanadi. Kasallikni  erta  aniqlash  bemorlarning  yashab  qolish  ehtimolini  sezilarli  darajada oshiradi.  O‘pkadagi  tugunlarni  aniqlashda  kompyuter  tomografiyasi  (KT)  tasvirlari keng qo‘llaniladi, biroq ularni qo‘lda tahlil qilish ko‘p vaqt talab qiladi va inson omili sababli  xatoliklarga  olib  kelishi  mumkin.  Ushbu  ishda  KT  tasvirlaridan  o‘pkadagi tugunlarni avtomatik aniqlash uchun konvolyutsion neyron tarmoq (CNN) asosidagi model  taklif  qilinadi.  Model  yuqori  aniqlik  bilan  ishlaydi,  noto‘g‘ri  aniqlashlarni kamaytiradi va radiologlarga tashxis qo‘yishda yordam beradi.