QON ORQALI YUQADIGAN INFEKSIYALAR - Azimboyeva Zarnigor Qudrat qizi; Komuljonova NilufarOdilbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Qon  orqali  yuqadigan  infeksiyalar-  bu  bir  insondan  boshqa  insonga  tana suyuqliklari orqali yuqishi mumkin bo’lgan infeksiyalar. Bu kasalliklar odatda qon, sperma, vaginal suyuqlilar yoki ona suti kabi tana suyuqliklari orqali tarqaladi. Qon orqali yuqadigan kasalliklar turli xil infeksiyalarni o’z ichiga oladi. Bu kasalliklarning ba’zilari juda keng tarqalgan (gepatit B (VGB),gepatit S (VGS) va orttirilgan immun tanqisligi sindromi) boshqalari esa kam uchraydi (malariya, rikketsiozlar, leyshmanioz, endemik ensefalit va terlama). Ushbu maqolada qon orqali yuqadigan kasalliklar nima ekanligini,  ularning  qanday  yuqushini,eng  keng  tarqalgan  kasalliklar,  oldini  olish usullari,batafsil keltiriladi.