MARKAZIY BANK PUL-KREDIT SIYOSATI ORQALI INFLYATSIYANI BOSHQARISH: YEVROPA MAMLAKATLARI TAJRIBASI VA O'ZBEKISTON UCHUN TAVSIYALAR - Safarov Sardor, (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish Jahon  iqtisodiyotida  kuzatilayotgan  beqarorliklar  va  geosiyosiy  tebranishlar fonida  iste'mol  tovarlari  hamda  xizmatlar  narxlari  indeksining  jadal  sur'atlarda yuqorilashi barcha davlatlar qatori rivojlanayotgan mamlakatlar moliya tizimi uchun ham  jiddiy  sinovga  aylanib  ulgurdi.  Narxlarning  umumiy  va  muttasil  o'sib  borishi nafaqat  aholining  xarid  qobiliyatini  pasaytiradi,  balki  makroiqtisodiy  muvozanatni izdan  chiqarib,  investitsion  muhitning  jozibadorligiga  putur  yetkazadi.  Ushbu murakkab vaziyatda Bosh regulyatorlarning, xususan, Markaziy banklarning moliya bozorlaridagi faolligi hamda ularning pul-kredit tartibga solish mexanizmlari naqadar samarali  ekanligi  o'ziga  xos  ahamiyat  kasb  etadi.  So'nggi  o'n  yillikda  global zanjirlarning  uzilishi  va  energiya  resurslari  bahosining  keskin  o'zgarishi  natijasida yuzaga kelgan bosimni yumshatishda to'g'ri tanlangan monetar strategiyalar iqtisodiy qulashlarning oldini olishda asosiy qalqon vazifasini o'tab kelmoqda. Tahlillar shuni ko'rsatadiki, faqatgina moslashuvchan va o'z vaqtida olingan qat'iy moliyaviy choralar orqaligina narxlar beqarorligi keltirib chiqaradigan halokatli oqibatlarning miqyosini qisqartirish mumkin.