O‘QUVCHILAR O‘RTASIDA JINOYATCHILIK VA HUQUQBUZARLIKNING OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI VA AMALIY TAVSIYALARI - Ruzikulova Madina Baxtiyorjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya  Ushbu maqolada umumiy  o‘rta  ta’lim  maktablari  o‘quvchilari orasida  jinoyatchilik  va  huquqbuzarliklarning  oldini  olishga  qaratilgan  psixologik mexanizmlar va amaliy yondashuvlar atroflicha tahlil qilinadi.  Tadqiqot Namangan viloyati  Uchqo‘rg‘on  tuman  MMTBga  qarashli  23-maktab  psixologi  Ruzikulova Madina  Baxtiyorjon  qizining  amaliy  tajribasiga  asoslangan  bo‘lib,  unda  o‘smirlar o‘rtasida  huquqbuzarliklarning  kelib  chiqish  sabablari,  ularni  aniqlash  metodlari hamda  profilaktika  ishlarining  samaradorligini  oshirish  mexanizmlari  yoritilgan. Maqolada  maktab  psixologi,  pedagoglar,  ota-onalar  va  huquq-tartibot  organlari o‘rtasidagi  hamkorlikning  ahamiyati,  psixoprofilaktik  treninglar,  individual maslahatlar va ijtimoiy-psixologik qo‘llab-quvvatlash dasturlarini tatbiq etish bo‘yicha aniq tavsiyalar berilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning ijtimoiy-hissiy kompetentligini oshirish, ularning psixologik barqarorligini mustahkamlash va salbiy ta’sirlarga qarshi immunitetini shakllantirish muhimligi ta’kidlangan.