O‘QUVCHI QIZLAR O‘RTASIDA ZO‘RAVONLIK VA TA’ZIQNING OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK MEXANIZMLARI: NAMANGAN VILOYATI MAKTABLARI TAJRIBASI MISOLIDA - Azimova Nilufar Djobborovna; Rejabbaeva Umida Abdulxamidovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqola  maktab  yoshidagi  qizlar  o‘rtasida  zo‘ravonlik (bulling)  va  tazyiq  holatlarining oldini olishga  qaratilgan kompleks  yondashuvlarni tahlil  qiladi.  Tadqiqot  Namangan  viloyati  maktablari  psixologlarining  amaliy kuzatuvlari  asosida  yoritilgan.  Maqolada  zo‘ravonlikning  shakllari,  uning  qizlar ruhiyatiga ta’siri, hamda maktab, oila va mahalla hamkorligida profilaktika ishlarini tashkil etish mexanizmlari keltirilgan. Mualliflar tomonidan qizlarning o‘ziga bo‘lgan ishonchini  oshirish,  huquqiy  savodxonligini  rivojlantirish  va  "xavfsiz  maktab" muhitini yaratish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.