KO‘P XONALI SONLARNI USTUN SHAKLIDA QO‘SHISH BILAN TANISHISH 5E MODELI ASOSIDA - MAMATMURODOVA MATLUBA ANORBOYEVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  umumiy  o‘rta  ta’lim  maktablarida  matematika fanining  2-sinf  darslari  uchun  mo‘ljallangan.  Ko‘p  xonali  sonlarni  ustun  shaklida qo‘shish — dastlab qaraganda oson ko‘rinsa-da, bolalar bu joyda ko‘p chalkashadi. Ayniqsa, o‘nlikdan o‘tish qayerda bo‘lishi kerakligini tushunish qiyin bo‘lib qoladi. Menimcha,  5E  modeli  asosida  bu  mavzuni  tushuntirish  ancha  qulay—ayniqsa o‘rganish  bosqichlari  asta-sekin  ochiladi.  Darsda  bolalarga  bosqichma-bosqich misollar  berilsa,  ular  o‘zlari  qayerda  xatoga  yo‘l  qo‘yayotganini  seza  boshlaydi. Amalda ko‘rilganda, bu uslub orqali o‘quvchilar sonlar o‘rnini aniq tushunadi. Maktab sharoitida aynan shunday oddiy, lekin bosqichli yondashuv foyda beradi.