BIR XONALI SONLARNI O‘NLIKDAN O‘TIB QO‘SHISHDA QO‘SHISH VA ALMASHTIRISHNI 5E MODELI ORQALI TUSHUNTIRISH - Pardaboyeva Matluba Ergashevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Bir  xonali  sonlarni  o‘nlikdan  o‘tib  qo‘shishda  qo‘shish  va almashtirishni 5E modeli orqali tushuntirishga bag‘ishlangan ushbu maqola umumiy o‘rta ta’lim maktablari uchun mo‘ljallangan bo‘lib, 1-sinf matematika darslarini olib borishda  qo‘l  keladi.Mavzu  kundalik  hayotda  tez-tez  uchraydigan  hisoblashlarga tayangan  holda  ochib  beriladi,  masalan,  do‘kondan  ikkita  buyum  olishda  yoki qalamlarni sanashda bolalar aynan shu qo‘shishni ishlatadi.Darsda sonlarni almashtirib qo‘shish  orqali  misollarni  yengilroq  tushuntirish  mumkin,  shu  paytda  bolalar qo‘rqmaydi,  hisobni  sekin-sekin  anglay  boshlaydi.Menimcha,  bu  usul  1-sinf o‘quvchilariga  qulayroq,  chunki  ular  sonlarni  yodlab  emas,  ko‘z  oldiga  keltirib hisoblashga  o‘rganadi.Maktablar  uchun  mo‘ljallangan  ushbu  maqola  matematika fanida  qo‘shish  mavzusini  kengroq  tushuntirishga  yordam  beradi,  darsda  esa o‘qituvchi uchun ham ish yengillashadi.Amaliyotda sinab ko‘rilsa, ba’zi bolalar avval chalkashgan joylarini o‘zlari sezib, to‘g‘rilab ketgani ham ko‘rinadi.Shu mavzu orqali bolalarda  oddiy  hisoblashga  ishonch  paydo  bo‘ladi,  bu  esa  keyingi  sonlar  bilan ishlashda ham foydasini beradi.