TIBBIY TURIZM TURISTIK MAVSUMIYLIKNI YUMSHATISH STRATEGIK VOSITASI SIFATIDA: NAZARIY TAHLIL VA XALQARO TAJRIBA - Barotov Umidjon Mahmud o‘g‘li; Sayfulloyeva Sevara Sirojiddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  tibbiy  turizm  turizm  mavsumiyligini  yumshatish strategik vositasi sifatida nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tibbiy turizmning to‘rt asosiy turi (klassik tibbiy, wellness va sog‘lomlashtirish, balneologik, profilaktik) va ularning mavsumiy  tebranishlarni  yumshatish  mexanizmlari  ko‘rib  chiqiladi.  Tahlil  shuni ko‘rsatadiki,  tibbiy  turizm  an’anaviy  turistik  talabning  iqlim  sezgirligidan  farqli ravishda yil davomida nisbatan turg‘un talab keltirib chiqaradi va shu sababli madaniy meros  destinatsiyalarining  bimodal  mavsumiy  profilini  yumshatish  uchun  samarali strategik vosita bo‘lib xizmat qiladi. Xalqaro tajribada Tailand, Hindiston, Turkiya, Vengriya  va  Chexiya  kabi  mamlakatlar  misollari  ko‘rsatadiki,  tibbiy  turizmni rivojlantirish  nafaqat  mavsumiylikni  yumshatadi,  balki  yuqori  qiymatli  turistlar segmentini jalb qilish hamda mahalliy iqtisodiyotning diversifikatsiyasini ta‘minlaydi.