JAMILA ERGASHEVA IJODIDA QAHRAMONLAR TIZIMI VA OBRAZ YARATISHNING POETIK MEXANIZMLARI - Mutalibova Muxtaram Abduraxim qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Jamila  Ergashevaning  “Zulfizar”  qissasi  va “Ajdarko‘l”  qissasidagi  xarakter  yaratish  mexanizmlarini  psixologik  realizm  va ramziy  proza  kontekstida  tahlil  qiladi.  Asarlarda  qahramonlarning  ichki  dunyosi, axloqiy ikkilanishlar va ekzistensial muammolar markazda turadi. Tashqi voqealar esa qahramonlarning  ongini  ochish  uchun  faqat  turtki  vazifasini  o‘ynaydi;  maqolada e’tibor  asosan  ichki  monolog,  retrospektiv  xotiralar  va  ramziy  tabiat  tasvirlariga qaratilgan.  Tadqiqot  Jamila  Ergashevaning  xarakter  yaratish  tizimini  ikkita asosiy konseptga  —  psixologik  realizmga  va  kompozitsion—  asoslab  tahlil  qiladi. Qahramonlar dinamikasi kontrast (qarama-qarshilik) va dialogik munosabatlar orqali shakllanadi; sukunat va tabiat ramzlari ichki kechinmalarni ifodalaydi. Ko‘l va tabiat manzarasi qahramonning ichki o‘zgarishlarini ramziy davom sifatida ko‘rsatadi.