TURLI SUT TURLARIDAN PISHLOQ ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI VA TAYYOR MAHSULOTNING FIZIK-KIMYOVIY HAMDA XAVFSIZLIK KO‘RSATKICHLARINI ANIQLASH - S.N.Obloberdiyev; G.Sh.Korabekova; F.Sh.G‘ulomova; M.J.Bekmurodova; Sh.E.Ulashova; Z.A.Madusmonova (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  turli  sut  turlaridan  pishloq  ishlab  chiqarish texnologiyasi hamda tayyor mahsulotning fizik-kimyoviy va xavfsizlik ko‘rsatkichlari o‘rganiladi. Tadqiqotda sigir, echki va qo‘y sutidan foydalanib pishloq namunalarini tayyorlash  jarayoni  tahlil  qilinadi.  Sut  turlarining  tarkibi,  yog‘  va  oqsil  miqdori, kislotaliligi,  pH  ko‘rsatkichi  hamda  zichligi  pishloq  sifatiga  ta’sir  qiluvchi  asosiy omillar sifatida baholanadi. Pishloq  ishlab  chiqarish  jarayonida  xomashyoni  qabul  qilish,  filtrlash, pasterizatsiya qilish, ivitqi va ferment qo‘shish, ivitish, zardobni ajratish, presslash, tuzlash va yetiltirish bosqichlari nazorat qilinadi. Tayyor mahsulotning organoleptik xususiyatlari, namlik, yog‘, oqsil, tuz miqdori, kislotalilik va mikrobiologik xavfsizlik ko‘rsatkichlari aniqlanadi. Tadqiqot natijalari turli sut turlarining pishloqning ta’mi, konsistensiyasi,  oziqaviy  qiymati  va  saqlanish  barqarorligiga  turlicha  ta’sir ko‘rsatishini aniqlashga imkon beradi. Mazkur tadqiqot turli sut turlaridan sifatli va xavfsiz pishloq mahsulotlari ishlab chiqarish  texnologiyasini  takomillashtirish  hamda  mahsulotning  fizik-kimyoviy  va xavfsizlik mezonlarini baholashda amaliy ahamiyatga ega.