MIKROALGALAR ASOSIDA YARATILGAN FOTOBIOREAKTORLAR: KONSTRUKTIV TURLARI VA SAMARADORLIK OMILLARI - Nosirova Dildora Sharof qizi,; Soatov Bahrom Baxtiyorovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada mikroalgalarni nazorat qilinadigan sharoitda yetishtirish uchun qo‘llaniladigan  fotobioreaktorlarning  konstruktiv  turlari,  ishlash  prinsiplari, afzalliklari, cheklovlari va samaradorlikka ta’sir qiluvchi asosiy omillar tahlil qilindi. Fotobioreaktorlar  mikroalgalar  o‘sishi  uchun  yorug‘lik,  CO2,  pH,  harorat,  ozuqa moddalari,  aeratsiya,  aralashtirish  va  gaz-suyuqlik  mass  transferini  boshqaruvchi texnologik tizimlardir. Maqolada ochiq raceway pond, quvurli, yassi panelli, bubble-column,  airlift  va  stirred-tank  fotobioreaktorlar  qiyosiy  o‘rganildi.  Natijalar  yopiq fotobioreaktorlar yuqori nazorat, kontaminatsiya xavfining pastligi va biomassaning barqaror sifati bilan ajralib turishini, ochiq tizimlar esa katta hajmda arzon yetishtirish uchun qulayligini ko‘rsatdi.