O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA GENDER KATEGORIYASINING IFODALANISHI: LINGVISTIK VA SOTSIOMADANIY YONDASHUV - Urolova Rayxona Jamshid qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  tadqiqotda  o‘zbek  va  ingliz  tillarida  gender kategoriyasining ifodalanishi lingvistik hamda sotsiomadaniy yondashuv asosida tahlil qilinadi.  Tadqiqot  doirasida  genderning  grammatik,  leksik  va  semantik  darajalarda namoyon bo‘lish xususiyatlari o‘rganilib, ikki til o‘rtasidagi o‘xshash va farqli jihatlar aniqlanadi. O‘zbek tilida gender kategoriyasining grammatik jihatdan mavjud emasligi va  uning  asosan  leksik  hamda  kontekstual  vositalar  orqali  ifodalanishi  ko‘rsatib beriladi.  Ingliz  tilida  esa  genderning  qisman  grammatik  ifodasi,  ayniqsa  olmoshlar tizimi  orqali  namoyon  bo‘lishi  tahlil  qilinadi.  Shuningdek, gender  kategoriyasining ifodalanishida  sotsiomadaniy  omillarning  ta’siri,  xususan,  zamonaviy  ingliz  tilida gender neytralligi tendensiyasining kuchayib borayotgani yoritiladi.