SWITCHING TEXNOLOGIYALARINING SAMARADORLIGINI OSHIRISH USULLARI - Ibragimov Sh.M; Mamasoliyev F.R (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  tadqiqot  zamonaviy  tarmoqlarda  switching texnologiyalarining  samaradorligini  oshirish  muammosini  ko'rib  chiqadi. Tarmoqlarning tobora  murakkablashuvi va  ma'lumotlar  hajmining  ortishi  switching qurilmalarining  ishlashiga  sezilarli  ta'sir  ko'rsatmoqda.  Maqsad  switching texnologiyalarining hozirgi holatini tahlil qilish, ularning samaradorligini cheklovchi omillarni  aniqlash  va  optimallashtirish  bo'yicha  ilg'or  usullarni  taklif  etishdir. Tadqiqotda nazariy tahlil, mavjud adabiyotlar sharhi va amaliy simulyatsiya usullari qo'llanildi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, dasturiy ta'minot tomonidan boshqariladigan tarmoqlar  (SDN),  virtualizatsiya  va  sun'iy  intellektga  asoslangan  optimallashtirish mexanizmlarini  joriy  etish  switching  samaradorligini  sezilarli  darajada  oshirishi mumkin.  Xulosa  qilib  aytganda,  ushbu  yondashuvlar  tarmoq  resurslaridan  yanada samarali  foydalanishni,  kechikishlarni  kamaytirishni  va  tarmoq  barqarorligini ta'minlashni taklif etadi.