STATIK VA DINAMIK ROUTING MEXANIZMLARINI SOLISHTIRISH: TARMOQ ISHLASH SAMARADORLIGI VA MOSLASHUVCHANLIGI TAHLILI - Ibragimov Sh.M,; Hamidov H.O, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola kompyuter tarmoqlarida keng qo'llaniladigan statik va dinamik routing mexanizmlarini kompleks tahlil qilishga bag'ishlangan.  Routing protokollari  tarmoq  ichida  ma'lumot  paketlarining  optimal  yo'lini  aniqlash  uchun fundamental ahamiyatga ega. Tadqiqotning asosiy maqsadi har ikki routing turining afzalliklari,  kamchiliklari,  tarmoq  ishlashiga  ta'siri  va  turli  tarmoq  muhitlaridagi qo'llanilishini  baholashdan  iborat.  Metodologiya  sifatida  nazariy  tahlil,  mavjud adabiyotlarni  o'rganish  va  amaliy  stsenariylarni  modellashtirish  yondashuvlari qo'llanilgan.  Asosiy  natijalar  shuni  ko'rsatadiki,  statik  routing  kichik,  barqaror tarmoqlarda resurs tejamkorligi va xavfsizlik nuqtai nazaridan samarali bo'lsa, dinamik routing  yirik,  murakkab  va  tez  o'zgaruvchan  tarmoqlarda  moslashuvchanlik, masshtablanuvchanlik  va  avtomatik  tiklanish  imkoniyatlari  bilan  ustunlik  qiladi. Xulosa qilib aytganda, to'g'ri routing mexanizmini tanlash tarmoq hajmi, topologiyasi, xavfsizlik talablari va boshqaruv resurslariga bog'liq.