GIS VA MASOFADAN ZONDLASH TEXNOLOGIYALARI YORDAMIDA YER KADASTRI ANIQLIGINI OSHIRISH - Axmedova Muhayyo Shavkatovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqolada  yer  kadastrining  aniqligini  oshirishda  geografik  axborot tizimlari (GIS) va masofadan zondlash (MZ) texnologiyalarining qo'llanilishi ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida zamonaviy sun'iy yo'ldosh tasvirlari, bepilot  uchish  apparatlari  (BUA/drone)  va  LiDAR  texnologiyalarining  kadastr ishlarida samaradorligi o'rganilgan. Olingan natijalar an'anaviy geodezik usullar bilan solishtirilganda aniqlik darajasi 80% gacha oshishi, kadastr xatoligi esa 45 sm dan 8 sm  ga  kamayishi  aniqlangan.  Bundan  tashqari,  GIS  muhitida  ma'lumotlar integratsiyasi, real vaqt rejimida monitoring va avtomatlashtirilgan tahlil imkoniyatlari ko'rib chiqilgan. Maqolada shuningdek yer nizolarini oldini olishda raqamli kadastr xaritalarining  roli  va  O'zbekiston  sharoitida  texnologiyalarni  joriy  etish  bo'yicha amaliy tavsiyalar keltirilgan.