ALISHER NAVOIYNING “ARBAIN” ASARIDA KOMIL INSON VASFI - Hasanboy Voxidov, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqolada  ulugʻ  oʻzbek  shoiri  va  mutafakkiri  Alisher  Navoiy  ijodida, xususan,  uning  “Arbain”  asarida komil  inson  gʻoyasining  badiiy  va  falsafiy  talqini tadqiq  etilgan.  Maqolada  arab  tilidagi  “arbain”  (qirq  hadis)  an’anasining  tarixiy ildizlari, Navoiy asarining yozilish omillari hamda undagi axloqiy-ma’naviy qarashlar tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  asardagi  hadislar  sharhi  Fuzuliy  ruboiylari  hamda Aziziddin  Nasafiy,  Ibn  Arabiy  kabi  tasavvuf  namoyandalarining  komil  inson konsepsiyalari  bilan  qiyosiy  jihatdan  oʻrganilgan.  Navoiyning  jamiyat,  ilm  va  nafs pokligi borasidagi gumanistik qarashlari maqolaning bosh gʻoyasini tashkil etadi.