MATHCAD DASTURIY MUHITIDA HOSILA VA INTEGRALLARNI HISOBLASH USULLARI - Sharofiddinov Iqboljon Usmonjon o’g’li,; Saidjonova Fotimaxon Anvarjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Mathcad  dasturida  hosila  va  integrallarni hisoblashning  nazariy  asoslari  hamda  amaliy  imkoniyatlari  tahlil  qilingan.  Hozirgi kunda  kompyuterli  matematik  tizimlar  matematik  hisoblashlarni  avtomatlashtirish, murakkab formulalarni tezkor qayta ishlash va ilmiy hisob-kitoblarni aniq bajarishda muhim  vosita  sifatida  keng  qo‘llanilmoqda.  Shunday  dasturlardan  biri  bo‘lgan Mathcad matematik ifodalarni analitik va sonli usullarda hisoblash, hosila va integral amallarini  bajarish,  natijalarni  grafik  ko‘rinishda  tasvirlash  hamda  matematik modellashtirish jarayonlarini amalga oshirish imkoniyatiga ega. Maqolada Mathcad muhitida oddiy va murakkab funksiyalardan hosila olish, aniq  va  aniqmas  integrallarni  hisoblash  usullari,  differensial  va  integral hisoblashlarning  matematik  mohiyati  hamda  dasturiy  realizatsiyasi  yoritilgan. Shuningdek, dastur yordamida matematik amallarni avtomatlashtirishning afzalliklari, hisoblash aniqligi va grafik vizuallashtirish imkoniyatlari ilmiy jihatdan asoslangan. Mathcad dasturining qulay interfeysi va formulalarni tabiiy matematik yozuv asosida kiritish  imkoniyati  foydalanuvchilarga  murakkab  matematik  masalalarni  qisqa  vaqt ichida samarali yechishga yordam beradi. Tadqiqot davomida hosila va integrallarni hisoblashning amaliy misollari ko‘rib chiqilib, Mathcad dasturida hisoblash jarayonining bosqichlari tahlil qilindi. Natijalar shuni  ko‘rsatdiki,  Mathcad  dasturi  matematik  hisoblashlarda  yuqori  aniqlik  va tezkorlikni  ta’minlaydi,  inson  omili  bilan  bog‘liq  xatoliklarni  kamaytiradi  hamda ta’lim jarayonida nazariy bilimlarni amaliyot bilan bog‘lash imkonini yaratadi. Bundan tashqari,  ushbu  dastur  talabalarning  analitik  va  algoritmik  fikrlash  ko‘nikmalarini rivojlantirishda ham muhim ahamiyat kasb etadi.