OSI MODELINING ZAMONAVIY TARMOQLARDA QO‘LLANILISHI VA CHEKLOVLARI - Ibragimov Shavkat Mamirovich; Jo‘rayeva Ruhshona (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu  maqolada OSI (Open Systems Interconnection) referans modelining  zamonaviy  kompyuter  tarmoqlarida  qo‘llanilishi  va  uning  amaliy cheklovlari  tahlil  qilinadi.  OSI  modelining  yetti  qatlami  ko‘rib  chiqilib,  har  bir qatlamning  tarmoq  muloqotidagi  vazifasi  va  o‘zaro  munosabati  o‘rganiladi. Shuningdek, OSI modelini TCP/IP modeli bilan qiyosiy tahlil qilish orqali zamonaviy tarmoqlarda amalda qaysi model ustunlik qilishi va nima uchun OSI modelining to‘liq joriy etilishi cheklanganligi yoritiladi. Maqolada OSI modelining o‘quv va diagnostika vositasi  sifatidagi  ahamiyati  hamda  kelajakdagi  tarmoq  protokollarini  ishlab chiqishdagi roli muhokama qilinadi.