O’ZBEKISTON RESPUBLIKASIDAGI IJTIMOIY O’ZGARISHLAR - XABIBILLAYEV BAXODIR ASATILLA O’GLI; MURODULLAYEVA SEVINCH JO’RABEK QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasi  mustaqillikka erishganidan  keyingi  davrda  mamlakat  hayotida  yuz  bergan  ma’naviy  va  madaniy taraqqiyot jarayonlari keng tahlil qilinadi. Mustaqillik tufayli milliy qadriyatlar, urf-odat  va  an’analarni  qayta  tiklash,  xalqning  tarixiy  xotirasini  tiklash  hamda  milliy o‘zlikni anglashga bo‘lgan e’tiborning kuchaygani yoritib beriladi. Shuningdek, diniy bag‘rikenglik va millatlararo totuvlik siyosatining shakllanishi, fuqarolarning vijdon erkinligini  ta’minlash,  diniy  merosni  asrash  va  islom  madaniyatining  ma’naviy hayotdagi o‘rni masalalari ilmiy asosda tahlil etiladi. Maqolada  mustaqillik  yillarida  o‘zbek  adabiyoti,  san’ati,  musiqa  va madaniyatining  rivojlanish  bosqichlari,  ijodkorlarni  davlat  tomonidan  qo‘llab-quvvatlash,  milliy  san’at  va  folklor  an’analarini  tiklash  borasida  amalga  oshirilgan islohotlar haqida batafsil ma’lumot beriladi. Xususan, tarixiy shaharlarning xalqaro miqyosdagi  ahamiyati,  ularning  jahon  sivilizatsiyasiga  qo‘shgan  hissasi  hamda madaniy  merosni  asrash  yo‘lida  olib  borilgan  amaliy  ishlar  yoritiladi. Bundan  tashqari,  maqolada  yosh  avlodni  ma’naviy  barkamollik  ruhida  tarbiyalash, milliy  g‘urur  va  vatanparvarlik  tuyg‘ularini  mustahkamlash,  ma’rifiy  qadriyatlarni rivojlantirishning  dolzarb  masalalari  ham  ko‘rib  chiqiladi.  O‘zbekistonning mustaqillik davridagi ma’naviy-ma’rifiy siyosati jamiyat taraqqiyoti, milliy birlik va ijtimoiy  barqarorlikni  ta’minlashdagi  muhim  omillardan  biri  sifatida  baholanadi. Maqolada keltirilgan fikr va mulohazalar tarixiy manbalar, ilmiy adabiyotlar hamda davrga oid ma’lumotlar asosida bayon etilgan.