GEPATIT C BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA GEMATOLOGIK KO'RSATKICHLAR VA MPV NING DIAGNOSTIK AHAMIYATI - Uzoqova Oyjamol Narzullayevna; Murotkulov G’ayrat Akmalovich; Yerimbetov Muratbay Koshkarbay Uli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:    Gepatit  C  virusi  (HCV) keltirib  chiqaradigan,  jigarning yallig'lanishiga olib keluvchi yuqumli kasallikdir. Bu xavfli xastalik ko'pincha "sekin qotil" deb ataladi, chunki u yillar davomida hech qanday belgilarsiz kechadi va jigar sirrozi  yoki  jigar  saratoniga  sabab  bo'lishi  mumkin  hozirgi  vaqtga  kelib  gepatit  C kundan kunga oshib bormoqda va bu kasallik belgilarsiz kechganligi sababli ko’plab asoratlarga  olib  kelmoqda  shundan  bir  asorati  bu  DVS  sindromidir.  DVS (Disseminatsiyalangan tomir ichi ivish) sindromi - qon ivish tizimining o’ta xavfli buzilishi  bo’lib,  bunda  qon  tomirlarida  mikrotromblar  hosil  bo‘ladi  va    og‘ir  qon ketishlar  yuzaga  keladi.  Bu  asoratni  oldini  olish  maqsadida  ko’pgina  tadqiqotlar o’tkazilgan hozirgi zamonaviy tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki trombotsitlarning o’lchami yani MPV ( Mean Platelet Volume) ham katta diagnostik ahamiyatga ega. Ushbu  tadqiqotning  maqsadi  gepatit  C  virusining  trombotsitlar  soniga  (PLT)  va trombotsitlarning o‘rtacha hajmiga (MPV) ta’sirini o‘rganishdan iborat.