QUYI DELTA YOTQIZIQLARIDAGI SHAHAR AGLOMERATSIYASINING GEOEKOLOGIK HOLATINI BAHOLASH (AMUDARYO MISOLIDA URGANCH, XIVA, PITNAK SHAHARLARI HAQIDA) - Raximova Iroda Ulugʻbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Ushbu  maqolada  Amudaryo  quyi  delta  yotqiziqlaridagi  joylashgan  Urganch, Xiva,  Pitnak  shahar  aglomeratsiyalarining  zamonaviy  geoekologik  holati  kompleks baholangan. Tadqiqot doirasida 2020-2023-yillar oralig’ida statistik ma’lumotlar, dala kuzatuvlari,  laboratoriya  tahlillaridan  foydalanilgan.  Shuningdek,  grunt  suvlari sathining  ko’tarilishi,  ularning  minerallashuv  darajasi  ortishi  hamda  atmosfera havosining transport va sanoat tashlanmalari bilan ifloslanishi ekologik muammolar sifatida asoslangan.