IQTISODIY MASALALARNI MS EXCEL DASTURIDA YECHISH USULLARI - Rajaboyev Shahboz Shodi o'g'li; Nishonov Feruz (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur  ilmiy  maqolada  iqtisodiy  masalalarni  zamonaviy  axborot texnologiyalari  yordamida  yechishning  nazariy  va  amaliy  jihatlari  chuqur  tahlil qilinadi  hamda  Microsoft  Excel  dasturining  iqtisodiyot  sohasidagi  ahamiyati  keng yoritiladi.  Tadqiqot  davomida  Excel  dasturining  iqtisodiy  hisob-kitoblarni avtomatlashtirish, moliyaviy tahlillarni amalga oshirish, statistik ma’lumotlarni qayta ishlash, iqtisodiy modellar yaratish, prognozlash va optimallashtirish jarayonlaridagi imkoniyatlari  batafsil  o‘rganildi.  Shuningdek,  korxonalar  faoliyatini  boshqarish, biznes  jarayonlarini  rejalashtirish,  budjetlashtirish,  kredit  va  investitsiya  tahlillarini amalga  oshirish,  xarajatlarni  kamaytirish  va  foydani  oshirish  masalalarida  Excel dasturining amaliy samaradorligi tahlil qilindi. Tadqiqotda iqtisodiy jarayonlarni modellashtirish, regressiya va korrelyatsion tahlil usullaridan foydalanish, Solver, Pivot Table, What-If Analysis, Goal Seek kabi vositalarning iqtisodiy qarorlar qabul qilishdagi o‘rni misollar orqali ko‘rsatib berildi. Maqolada  real  iqtisodiy  vaziyatlarga  yaqin  bo‘lgan  amaliy  misollar  asosida  Excel dasturida iqtisodiy masalalarni yechish algoritmlari tushuntirilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, MS Excel dasturidan samarali foydalanish iqtisodiy  tahlil  aniqligini  oshiradi,  ma’lumotlarni  qayta  ishlash  vaqtini  qisqartiradi hamda boshqaruv qarorlarini tezkor qabul qilish imkonini yaratadi. Bundan tashqari, maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida Excel dasturining istiqbollari va uning sun’iy intellekt texnologiyalari bilan integratsiyalashuvi masalalari ham muhokama qilingan.