O‘ZBEKISTONDA 1970-YILLAR VA 1980-YILLARNING BIRINCHI YARMIDA MADANIY SIYOSAT HAMDA UNING TEATR VA KINOGA TA’SIRI: MAFKURAVIY QOLIPLAR VA SOTSIALISTIK REALIZM - KOMILOVA MUHLISA MAHAMMADJON QIZI, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya  Ushbu keng qamrovli ilmiy maqolada 1970-yillar va 1980-yillarning birinchi yarmida (tarixshunoslikda “turg‘unlik” yoki “dimiqqan yillar” deb ataluvchi davrda) O‘zbekistonda olib borilgan sovet madaniy siyosatining makro va mikro darajadagi ta’sirlari,  xususan,  teatr  va  kino  san’atidagi  institutsional  hamda  g‘oyaviy transformatsiyalar  kompleks  tarzda tadqiq  etilgan.  Mamlakatning  madaniy  hayotini yagona  kommunistik  mafkura  ostiga  birlashtirish  strategiyasi  doirasida  “sotsialistik realizm” metodining yagona ijodiy mezon sifatida majburiy joriy etilishi, uning milliy san’atdagi  o‘rni, oqibatlari  hamda  ijodiy  erkinlikni bo‘g‘ishdagi o‘rni  chuqur  tahlil qilingan.