COVID-19 TASIRADA YÖLDOSH YETISHMOVCHILIGI PATOLOGIYASI - Umirov Sarvarjon Sobirjon o’gli,; Babayev Hamza Nurmatovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  Covid-19  infeksiyasi  ta’siri  fonida  yo’ldosh yetishmovchiligi  patologiyasining  gemostaziologik  va  morfologik  asoslari  yoritildi. Tadqiqotning  maqsadi  SARS-CoV-2  bilan  kasallangan  homiladorlarda  yo’ldoshda mikrotromboz,  intervillyoz  fibrin  cho’kishi  va  villoz  perfuziya  buzilishlari  orqali yuzaga  keladigan  fetoplatsentar  yetishmovchilik  mexanizmlarini  tizimli  tahlil qilishdan  iborat  bo’ldi.  Metodologiya  sifatida  klinik-laborator  kuzatuvlar, koagulyatsiya  ko’rsatkichlari  dinamikasi,  yo’ldosh  to’qimasining  gistologik  va immunogistokimyoviy  baholash  tamoyillari  hamda  natijalarni  statistik  taqqoslash yondashuvi qo’llandi.  Ilmiy  yangilik  sifatida  Covid-19  bilan  bog’liq  endotelial  disfunktsiya  va tromboinflammasiya yo’ldosh mikrotsirkulyatsiyasini izdan chiqarib, onalik va homila tomir havzalari o’rtasida diffuziya gradientini pasaytirishi, natijada intrauterin o’sish cheklanishi va gipoksiya xavfi ortishi konseptual asosda ko’rsatildi. Olingan xulosalar perinatal  xavfni  stratifikatsiya  qilish  va  antitrombotik  profilaktika  mezonlarini takomillashtirishga xizmat qiladi.