SEMENT ISHLAB CHIQARISH JARAYONIDAGI TERMOKIMYOVIY REAKSIYALAR: KALTSINATSIYA VA KLINKER HOSIL BO‘LISH BOSQICHLARI - Hikmatova Hilola Ilhom qizi,; Nurmamatova Ruxshona Mardi qizi,; Xudoyberdiyeva Farzona Ilhom qizi,; Rayimova Zarina Alisher qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  sement  ishlab  chiqarish  jarayonidagi  asosiy termokimyoviy bosqichlar — kaltsinatsiya va klinker hosil bo‘lish jarayonlari ilmiy jihatdan yoritilgan. Kaltsiy karbonatning parchalanishidan tortib, silikat va aluminat fazalarning  hosil  bo‘lishigacha  bo‘lgan  kimyoviy  reaktsiyalar  izchil  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  harorat  ta’sirida  sodir  bo‘ladigan  fazaviy  o‘zgarishlar  va  energetik muvozanat  masalalari  zamonaviy  ilmiy  ma’lumotlar  asosida  izohlangan.  Maqola sement sifatiga ta’sir qiluvchi asosiy reaksion faktorlarni tushunishga yordam beradi.