MAHALLIY XOMASHYOLARDAN FOYDALANGAN HOLDA YUQORI UNUMLI SEMENT TURLARINI ISHLAB CHIQISHNING KIMYOVIY ASOSLARI - Hikmatova Hilola Ilhom qizi,; Nurmamatova Ruxshona Mardi qizi,; Xudoyberdiyeva Farzona Ilhom qizi,; Rayimova Zarina Alisher qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada mahalliy xomashyolar asosida yuqori unumli sement turlarini ishlab chiqish imkoniyatlari va ularning kimyoviy asoslari yoritilgan. Mahalliy  resurslardan  oqilona  foydalanish  orqali  iqtisodiy  samaradorlikka  erishish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va mahalliy sanoatning raqobatbardoshligini oshirish imkoniyatlari  tahlil  qilingan.  Sement  tarkibiga  qo‘shilayotgan  mahalliy  mineral qo‘shimchalar va ularning kimyoviy xossalari asosida fazaviy tarkib, reaksiya faoliyati va gidratatsiya jarayonlariga ta’siri ko‘rib chiqiladi.