IQTISODIY AXBOROT TIZIMLARIDA AXBOROTLARNI HIMOYALASH USULLARI - Rajaboyev Shahboz Shodi o'g'li,; Ravshanov Nurbek Sharofiddin o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
•  Annotatsiya:  Hozirgi  raqamli  iqtisodiyot  davrida  axborot  resurslari  muhim strategik  ahamiyat  kasb  etmoqda.  Iqtisodiy  axborot  tizimlari  (IAT)  moliyaviy, buxgalteriya  va  boshqaruv  ma'lumotlarini  saqlash,  qayta  ishlash  hamda  uzatishda markaziy  rol  o'ynaydi.  Ushbu  tizimlarning  xavfsizligi  ta'minlanmasa,  moliyaviy yo'qotishlar, maxfiy ma'lumotlarning oshkor bo'lishi va biznes jarayonlarining to'xtab qolishi kabi jiddiy oqibatlar yuzaga kelishi mumkin. Ushbu maqolada iqtisodiy axborot tizimlarida  axborotlarni  himoyalashning  asosiy  usullari  —  kriptografiya, autentifikatsiya,  kirishni  nazorat  qilish,  zaxiralash  va  tarmoq  xavfsizligi  —  ilmiy-amaliy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  zamonaviy  kibertahdidlar  va  ulardan himoyalanish strategiyalari ko'rib chiqiladi.