ZAMONAVIY DASTURLASH TILLARI VA ULARNING AXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAGI O‘RNI - Rajaboyev Shaxboz Shodi o’g’li,; Qahhorov Behruz, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada zamonaviy dasturlash tillarining rivojlanish bosqichlari, nazariy  asoslari,  dasturlash  paradigmalari  hamda  axborot  texnologiyalari rivojlanishidagi  o‘rni  keng  tahlil  qilinadi.  Dasturlash  tillarining  tarixiy  taraqqiyoti, yuqori darajali tillarning shakllanishi, obyektga yo‘naltirilgan va funksional dasturlash paradigmalari, zamonaviy dasturlash tillarining platformalararo ishlash imkoniyatlari, xavfsizlik va unumdorlik masalalari ilmiy jihatdan o‘rganilgan. Tadqiqot davomida Python, Java, C++, JavaScript, Rust, Go, Kotlin va Swift kabi zamonaviy dasturlash tillarining  texnik  imkoniyatlari,  qo‘llanish  sohalari  va  samaradorligi  tahlil  qilindi. Shuningdek,  sun’iy  intellekt,  bulutli  texnologiyalar,  mobil  dasturlash  va  veb texnologiyalarda dasturlash tillarining tutgan o‘rni ko‘rsatib berildi. Tadqiqot natijalari zamonaviy dasturlash tillari raqamli iqtisodiyotning rivojlanishida asosiy omillardan biri ekanligini ko‘rsatdi.