ZARARLANGAN TUPROQ MIKROBIOMASSASINI QAYTA TIKLASH JARAYONINI TADQIQ QILISH METODLARI - Shodmanova Maqsuda Mansur qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqolada  zararlangan  tuproqlarda mikrobimassaning  kamayish  sabablari,  uning  tuproq  unumdorligiga  ta’siri  hamda mikrobimassani  qayta  tiklash  usullari  o‘rganilgan.  Tadqiqot  davomida  sho‘rlanish, kimyoviy  ifloslanish,  neft  mahsulotlari  va  og‘ir  metallarning  tuproq mikroorganizmlariga  salbiy  ta’siri  tahlil  qilindi.  Shuningdek,  organik  o‘g‘itlar, biologik preparatlar, siderat ekinlar va fitoremediatsiya usullarining tuproq biologik faolligini tiklashdagi samaradorligi baholandi. Tadqiqot natijalari organik va biologik usullar birgalikda qo‘llanganda tuproq mikrobimassasi, fermentativ faollik va gumus miqdori  sezilarli  oshishini  ko‘rsatdi.  Ilmiy  ish  natijalari  degradatsiyaga  uchragan tuproqlarni  tiklash,  ekologik  barqarorlikni  ta’minlash  va  qishloq  xo‘jaligi hosildorligini oshirishda muhim ahamiyatga ega.