YOʻQOLIB BORAYOTGAN NOYOB OʻZBEK MILLIY CHOLGʻULAR (HUSHNAVO CHOLGʻUSI MISOLIDA) - Xidirova Nozanin Dilshodjon qizi,; Abdullayev Zuxriddin Abdujabbor o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola oʻzbek milliy cholgʻuchiligining noyob namunasi boʻlgan, ammo bugungi  kunda  yoʻqolib  borayotgan  Hushnavo  cholgʻusini  atroflicha  oʻrganishga bagʻishlangan. Tarixiy manbalar va etnografik tadqiqotlar asosida cholgʻuning kelib chiqishi,  tuzilishi,  ijro  uslublari  hamda  madaniy  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Uning unutilish  sabablari,  jumladan,  ijtimoiy-madaniy  oʻzgarishlar  va  zamonaviy  musiqa anʼanalarining taʼsiri koʻrib chiqiladi. Tadqiqot cholgʻuni saqlab qolish, qayta tiklash va kelajak avlodlarga yetkazish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga qaratilgan boʻlib, uning madaniy merosimizdagi oʻrnini mustahkamlashni maqsad qiladi.